UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 23. januára 2015

Hnetený koláč s tvarohom a makom



Úžasne jemný, mäkkulinky a veľmi vláčny koláč. Piekla som ho prvýkrát, čiže nevedela som čo z môjho nápadu vznikne, aj keď plnky som mala vyskúšané z iných zákuskov. No nakoniec z toho vznikla táto dobrota, ktorá nám aj návšteve veľmi chutila. Som si 100 % istá, že čoskoro ho budem piecť znova.



cesto:



1/2 kg polohrubej múky


200 g práškový cukor

1 Heru alebo maslo (250g)

2 vajcia

1 prášok do pečiva

vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor



Z uvedených surovín spracujeme cesto. 


Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech a druhú polovicu 
cesta dáme do mrazničky aspoň na pol hodinu, aby sa nám dobré strúhalo na tvarohovo-makovú plnku.

Rukou rovnomerne roztlačíme 1. polovicu cesta na celý plech až po okraje, ktoré mierne zvýšime. Na cesto natrieme silnejšiu vrstvu domáceho (malinového) džemu  a na to ukladáme striedavo tvarohovú a makovú plnku.





tvarohová plnka:


400 g hrudkového tvarohu

250 g mäkkého tvarohu (vo vaničke)

3 lyžice práškového cukru - poriadne premiešať



maková plnka:


1 a 1/4 dcl mlieka ( 125 ml )

100 g práškového cukru

8 g masla ( asi tak 1 kopcovitá čajová lyžička)

1 vanilkový cukor alebo trocha vanilkovéj esencie = všetky tieto ingrediencie dáme spolu variť a keď nám to začne vrieť prisypeme do toho

180 g mletého maku - premiešame a odstavíme. Necháme mierne vychladnúť.




Na navrstvenú plnku nastrúhame stuhnutú druhú polovicu cesta, ktorú sme mali v mrazničke.


Rozmer plechu 37 x 27 cm.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35 minút.

Po upečení a vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.